Španija iz Srbije uvozi žitarice, moguć uvoz prerađevina

Španija iz Srbije uvozi žitarice, moguć uvoz prerađevina

14/05/2019 0 Autor: V.D.

NOVI SAD – 

Španija ima odličnu saradnju sa Srbijom na svim nivoima, a poslednjih pet godina bilateralna trgovinska razmena između dve zemlje raste dvocifrenom stopom, rekao je za Tanjug šef ekonomskog i trgovinskog odeljenja Ambasade Španije u Srbiji Havijer Alvares, na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Prošle godine trgovinska razmena iznosila je oko pola milijarde evra, od čega je španski izvoz u Srbiju iznosio oko 300 miliona eva, a oko 200 miliona bio je srpski izvoz u Španiju.

“Ono što predstavlja značajan udeo u razmeni između dveju zemalja jeste u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Kada govorimo o prehrambenim proizvodima, veoma smo zadovoljni jer smo primetili da u Srbiji postoji interesovanje za uvoz španskog mesa, ribe, voća i povrća. Smatramo da može biti i bolje, pogotovo kada je reč o prerađenim proizvodima, poput maslinovog ulja ili nekih drugih mesnih prerađevina. S druge strane, Španija iz Srbije prvenstveno uvozi žitarice, a lično smatram da ima prostora za uvoz još drugih gastronomskih proizvoda iz Srbije”, rekao je Havijer Alvares.

On je pozdravio inicijativu ka zadrugarstvu u Srbiji i podsetio da u tom smislu španski model može biti izuzetno koristan, a da je on već primenjen u okviru inicijative “500 zadruga za 500 sela”.

Zadrugarstvo u Španiji, kaže Alvares, neguju od davnina, budući da su španski poljoprivrednici oduvek bili posvećeni udruživanju i saradnji.

“Zadruge u Španiji omogućavaju poljoprivrednicima, pogotovo manjim proizvođačima, da kroz fiskalne olakšice i subvencije, ujedinjenim snagama budu konkurentniji na međunarodnom tržištu. Osim toga, kako se zadruge ukrupnjavaju, na taj način imaju i priliku da po povoljnijim uslovima pristupe poljoprivrednom osiguranju ili poljoprivrednim kreditima, na taj način smanje svoje troškove i da zapravo pojačaju svoj izvoz i konkurentnost”, kaže ekonomski savetnik u Ambasadi Španije.

Napominje da u Španiji postoji veliki broj složenih zadruga koje posluju na nivou međunarodnih multinacionalnih kompanija. Podsetio je da je pozitivan primer složenih zadruga “Aneko”, čiji je predstavnik prošle godine boravio u Beogradu, kada je organizovan zajednički panel o poljoprivrednim zadrugama u Španiji i Srbiji.

“Budući da je Srbija na evropskom putu i da smo primetili pozitivnu inicijativu ka zadrugarstvu, smatramo da špansko iskustvo može biti od koristi, a ono što nas posebno raduje jeste činjenica da su dve složene zadruge u Srbiji oformljene u okviru inicijative ‘500 zadruga za 500 sela’, i to baš po modelu španske zadruge ‘Aneko’, koja ima 70 članica”, rekao je Havijer Alvares.

Španija na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu učestvuju sa sedam kompanija, koje predstavljaju jednu od najmodernijih inovativnih tehnologija u oblasti navodnjavanja, plastenika, sadnog materijala, đubriva, biostimulansa i prihrane bilja.

izvor: RTV