SPS: Nećemo zaboraviti žrtve i junake NATO bombardovanja

24/03/2019 0 Autor: V.D.

Socijalistička partija Srbije na 20. godišnjicu od bombardovanja SRJ najoštrije osuđuje intervenciju NATO alijanse na suverenu i međunarodno priznatu državu i podseća da agresija 19 najmoćnijih zemalja sveta nije postigla svoj cilj, rešenje kosovskog problema, već je ostavila stalne tenzije.

Jedini uspeh međunarodno nepriznate i u SB UN osporavane intervencije jeste nasilno odvajanje južne srpske pokrajne, prinudno raseljavanje 200.000 ljudi nealbanske nacionalnosti sa prostora Kosova i Metohije, 2.500 ubijenih civila, od kojih je najmlađa žrtva bila stara jedanaest meseci, kao i ogromna materijalna šteta procenjena na 100 milijardi dolara, saopštio je SPS

“Milosrdni anđeo”, kako su ga nazvali je za sobom ostavio 15 tona osiromašenog uranijuma, od čijeg kancerogenog zračenja godišnje oboli 300 dece, dok se stopa smrtnosti malignih oboljenja povećala za 36 odsto u odnosu na 1998. godinu, navodi SPS.

“Socijalistička partija Srbije nikada neće zaboraviti žrtve i junake NATO bombardovanja i ubuduće će se uvek truditi da daje svoj doprinos mirnom i diplomatskom rešavanju međunarodnih sporova, kako se ovakav zločin protiv čovečnosti nikad nigde ne bi ponovio”, ističe se u saopštenju.

izvor: RTS