Šta je Đinđić pisao Savetu bezbednosti UN o Kosovu i Methohiji

Šta je Đinđić pisao Savetu bezbednosti UN o Kosovu i Methohiji

29/05/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Situacija na Kosovu može imati dramatične posledice koje mogu destabilizovati ceo region i stvoriti nezavisnu albansku državu, deo je upozorenja u pismu koje je premijer Zoran Đinđić u februaru 2003 godine, mesec dana pred ubistvo, poslao članovima Saveta bezbednosti UN, piše Kurir.

On je zatražio i poštovanje Rezolucije 1244 i povratak srpske vojske i policije na Kosovo, navodi se u pismu koje je objavio taj list, a o kome je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju u parlamentu.

“Prećutno klizanje Kosova ka nezavisnosti preti da destabilizuje ceo region. Situacija u BIH i Makedoniji može ozbiljno da bude poremećena u slučaju takvog scenarija koji je danas, na žalost jedini kome se pruža šansa”, stoji u pismu Đinđića.

Ono što se na terenu događa, naveo je tada Đinđić, nije u skladu s konceptom SB i preti da destabilizuje Srbiju i Balkan.

“Međunarodne organizacije (Kfor i Unmik) nadležnosti koje su Rezolucijom 1244 oduzete Srbiji i Jugoslaviji i predate njima postepeno prenose na lokalne strukture sa krajnjim rezultatom da će jednog trenutka organi Kosova imati sve nadležnosti jedne nezavisne države, osim međunarodnog priznanja.

Tu vise nema ni govora o bilo kakvoj autonomiji nego samo o okolnostima pod kojima će biti konstatovana nezavisnost”, upozorio je Đinđić.

On je još tada izrazio sumnju da albanska strana neće pristati na predloge, ali i to da je neophodno da se nađe kompromis, jer jedino tako može da se sačuva državna stabilnost.

“Pitanje je da li se pri rešavanju teškog problema sme uvažiti volja samo jedne strane i kakve to posledice po stabilnost regiona može da ima. Složićete se, stabilno i trajno će biti samo ono rešenje koje uvažava interese obe strane. Veoma sam zabrinut zbog onoga sto se događa u vezi sa KIM i još vise zbog onog sto vidim da će se u neposrednoj budućnosti događati”, naveo je premijer.

“Greše svi koji misle da to može proći bez dramatičnih posledica. Moj osnovni interes kao i interes vlade u Beogradu jeste da očuvamo stabilnost regiona, efikasnu zaštitu ljudskih prava da bismo mogli uspešno rešavati nagomilane ekonomske probleme i da bismo umanjili ogromno siromaštvo našeg stanovništva”, napisao je Đinđić.

Naveo je i da svi ovi ambiciozni ciljevi mogu da budu poništeni ako se u pogledu rešavanja problema Kosova bez odlaganja ne krene u traženje zdravog kompromisa.

Đinđić je naveo i da ne postoji namera i plan da se ispuni stav Rezolucije 1244 pri povratku kontingenta bezbednosnih snaga Jugoslavije.

“Zbog svega toga povratak proteranih Srba je onemogućen (za tri i po godine vratilo se manje od dva odsto ljudi) pošto ih Albanci ne žele u svojoj budućoj nezavisnoj državi, a i sami Srbi ne smatraju bezbednim povratak na teritoriju koja može postati nezavisna albanska država”, naveo je Đinđić.

izvor: RTV