Tabaković: Udeo problematičnih kredita 5,5 odsto

Tabaković: Udeo problematičnih kredita 5,5 odsto

15/05/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Učešće problematičnih kredita (NPL) u ukupnim kreditima smanjeno je krajem marta 2019. godine na 5,5 odsto, što je njihov najniži nivo, saopštila je danas Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije.

Tabaković je, na konferenciji za medije u NBS, konstatovala da su uslovi na domaćem finansijskom tržištu povoljni, čemu u prilog govori i kretanje kamatnih stopa, koje u 2019. godini, kada je reč o dinarskim kreditima, beleže najniže nivoe.

Beograd, 22. oktobra 2018 – Sistem instant placanja, ciji je operator NBS poceo je danas sa radom, a guverner NBS Jorgovanka Tabakovic kaze da je rec o najsavremenijem platnom sistemu, koji ce raditi neprekidno – 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, 365 dana godisnje i omogucavace prenos novcanih sredstava u roku od samo nekoliko sekundi. FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb *** Local Caption ***

“Pad kamatnih stopa, uz rast ekonomske aktivnosti i uz pozitivne trendove na tržištu rada, doprinosi povećanju kreditne aktivnosti. Iako je međugodišnji rast kreditne aktivnosti dvocifren, učešće kredita u bruto domaćem proizvodu je stabilno i ne predstavlja rizik ni po cenovnu ni po finansijsku stabilnost”, poručila je guverner.

Govoreći o inflaciji, navela je da se ona kreće u granicama cilja od 3,0 odsto plus/minus 1,5 posto u dosadašnjem toku godine, precizirajući da je u aprilu rast potrošačkih cena iznosio 3,1 procenat međugodišnje, što je pre svega posledica rasta cena povrća usled niske baze i slabijeg prošlogodišnjeg roda i u drugim delovima Evrope.

“Izuzev toga, inflatorni pritisci, i na strani troškova i na strani tražnje, ostali su niski, o čemu svedoči bazna inflacija na nivou od 1,4 odsto u aprilu”, rekla je Tabaković.

Očekuje da će u nastavku godine inflacija usporiti usled pada cena povrća.

“NJeno približavanje centralnoj vrednosti cilja očekujemo u srednjem roku, čemu će doprineti rast agregatne tražnje. Ukratko, inflacija će ostati niska i stabilna u granicama cilja do kraja perioda projekcije, tj. u naredne dve godine. To su ujedno očekivanja i finansijskog sektora i privrede. Usidrenost inflacionih očekivanja ukazuje na kredibilitet monetarne politike, što doprinosi i većoj otpornosti na potencijalne negativne efekte dešavanja u međunarodnom okruženju”, zaključila je Tabaković.

izvor: RTV