Tači iznanađen što su SAD zaobiđene oko berlinskog samita

Tači iznanađen što su SAD zaobiđene oko berlinskog samita

15/05/2019 0 Autor: V.D.

PRIŠTINA – 

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, sastao se danas sa ambasadorima i šefovima međunarodnih misija u Prištini, kojima je preneo da je bio veoma iznenađen kada je saznao da nije bilo koordinacije sa Sjedinjenim Američkim Državama oko samita zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu.

Prištinska Gazeta Ekspres prenosi da je Tači rekao i da je frustriran činjenicom da zemlje EU nisu jedinstvene u pogledu liberalizacije viznog režima za građane Kosova.

German Chancellor Angela Merkel, President of France Emmanuel Macron, right, welcome Kosovo president Hashim Thaci for a meeting of Balkan leaders at the chancellery in Berlin, Monday, April 29, 2019. German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron are hosting the meeting to restart deadlocked talks between Serbia and Kosovo. (AP Photo/Markus Schreiber)

Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Tači je, kako se navodi, rekao da će naredni sastanak, u okviru tog procesa, biti održan na insistiranje francuskog predsednika Emanuela Makrona u Parizu, 1. jula.

“Pozdravljam dobru volju kancelarke Angele Merkel i insistiranje predsednika Makrona da pitanja Zapadnog Balkana krenu s mrtve tačke”, rekao je Tači, piše Ekspres.

Ponovio je i da smatra da proces dijaloga Beograda i Prištine treba da bude finalizovan obavezujućim sporazumom za, kako je rekao, “obe države”.

Što se nametnutih taksi Prištine na proizvode iz Srbije tiče Tači je rekao da rekao da ova mera treba da ostane na snazi.

izvor: RTV