U napadu na Novom Zelandu među žrtvama izgleda nema državljana Srbije

U napadu na Novom Zelandu među žrtvama izgleda nema državljana Srbije

15/03/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Počasni konzul Srbije na Novom Zelandu Stevan Berber izjavio je da je napad na dve džamije najtragičniji događaj u toj zemlji od kako je on na tom ostrvu.

On je za Radio Beograd rekao da je u svojstvu počasnog konzula dobio informaciju o ovom, kako kaže, teškom incidentu, te da je pokrenuo proceduru kako bi ustanovio da li među žrtvama ima nekoga ko je državljanin ili ima ikakve veze sa Republikom Srbijom.

Police attempt to move people away from outside a mosque in central Christchurch, New Zealand, Friday, March 15, 2019. Multiple people were killed in mass shootings at two mosques full of worshippers attending Friday prayers on what the prime minister called “one of New Zealand’s darkest days,” as authorities detained four people and defused explosive devices in what appeared to be a carefully planned attack. (AP Photo/Mark Baker)

“Izgleda da takvih osoba nema”, rekao je Berber i naveo da su taj teroristički napad osudili zvaničnici Novog Zelanda, te da je premijerka navela da su ovo najcrnji časovi Novog Zelanda.

“Smatra se da je ovaj napad bio jako dobro planiran i izveden. Povodom toga su se oglasile praktično sve službe Novog Zelanda, uključujući obraćanje naciji predsednice vlade”, rekao je Berber.

Napadač optužen za ubistvo pojaviće se sutra pred sudom, ali još nije poznato da li je isti napadač odgovoran za oba napada.

Uhapšene su četiri osobe, a glavni napadač je identifikovan kao 28-Australijanac Brenton Tarant.

izvor: RTV