U “Petrohemiji” počeo remont

U “Petrohemiji” počeo remont

15/03/2019 0 Autor: V.D.

PANČEVO – 

U pančevačkoj “Petrohemiji” počele su remontne aktivnosti. Osmog marta zaustavljena je fabrika PENG, dok u ostalim proizvodnim postrojenjima remont kreće od srede 20. marta i trajaće 35 dana. Za to vreme planiran je završetak nekoliko kapitalnih investicija čija je vrednost 18 miliona evra.

Zaustavljanjem Fabrike polietilena niske gustine počeo je remont u Petrohemiji. Na redu su Etilen i ostala proizvodna postrojenja koja će biti zaustavljena 20 marta.

“Ovaj remont osim uobičajenih remontnih aktivnosti na čišćenju i sanaciji opreme značajan je i zato što se završava realizacija nekoliko kapitalnih investicionih projekata. Najznačajniji su reinstrumentacija fabrike Etilen, povećanje kapaciteta u Fabrici polietilena visoke gusine za 20 hiljada tona plastike, revitalizacija hiperkompresora u PENG-u”, kaže Miša Bulajić, direktor funkcije proizvodnje u HIP Petrohemiji.

Vrednost radova je oko 18 miliona evra i to je najveća investirana suma u poslednjih 30 godina. Petrohemija već petu godinu posluje sa pozitivnim rezultatima i sve ove investicije finansirane su iz sopstvenih sredstava kažu u kompaniji.

Očekuje se da njihov završetak smanji troškove proizvodnje, poboljša energetsku efikasnosti i kvalitet vazduha u Pančevu. Investicije će povećati i vrednost fabrike što je važno u godini kada Petrohemiji prema najavama sledi raspisivanje tendera za privatizaciju .

Prilikom zaustavljanja postrojenja mogući su pojačana buka i veći plamen na baklji.

“Pančevci i građani iz okoline mogu biti mirni zato što je to normalna procedura pri zaustavljanju kao i startu. Sve aktivnosti u remontu su potpuno usklađene sa bezbedonosnim procedurama kompanije i naravno sa zakonskim propisima”, ističe Miša Bulajić, direktor funkcije proizvodnje u HIP Petrohemiji.

Završetak remonta i ponovni start proizvodnje najavljen je za 25 april.

izvor: RTV