U Skupštini Srbije rasprava o finansijskim ugovorima

U Skupštini Srbije rasprava o finansijskim ugovorima

16/05/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Skupština Srbije nastavila je danas rad raspravom o potvrđivanju više finansijskih ugovora, među kojima je onaj o zajmu za kredit za izgradnju dela autoputa na deonici Preljina-Požega.

Reč je o 445 miliona dolara zajma od kineske Eksport-import banke.

Na dnevnom redu je i potvrđivanje ugovora o zajmu za kredit za projekat modernizacije i rekonstrukcije mađarsko-srpske železničke veze na teritoriji Srbije za deonicu Novi Sad-Subotica.

Taj ugovor o modernizaciji železnice podrazumeva kredit u maksimalnom iznosu od oko skoro milijardu dolara.

Ugovore je obrazložio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Šešelj pitao o angažovanju lobista i Skotu

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj pitao je danas ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića da li je tačno da je Vlada Srbije angažovala kompaniju da lobira da se u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) promeni stav o Kosovu i Metohiji.

Šešelj je u delu sednice na kojoj poslanici postavljaju pitanja naveo da se takva informacija nedavno pojavila, te upitao da li vlada smatra da neko može da utiče ili da plati na to da se promeni stav SAD koje su sponzorisale nezavisnost KiM.

Šešelj je, navodeći da je Aleksandar Vučić rekao da će biti angažovane lobi grupe kako bi se Srbija spremila za arbitražu po pitanju taksi, apelovao na vladu i predsednika da se ne ide na arbitražu, jer, kako kaže, međunarodna zajednica ne može da pomogne da se to reši u interesu Srbije.

On se osvrnuo i na izjavu američkog ambasadora Kajla Skota koji je kritikovao pojavljivanje generala Vladimira Lazarevića u „Besmrtnom puku” povodom Dana pobede u Nišu.

Šešelj je pitao Vladu Srbije kakve je diplomatske mere preduzela da se Skotu stavi do znanja da ne može tako da se ponaša prema zemlji domaćinu i „da nije njegovo da komentariše događaje”

Predsednik Aleksandar Vučić precizirao je ranije da nema nikakvog ugovora o lobiranju za potrebe Srbije, te da Vlada Srbije razgovara o angažovanju jedne advokatske kancelarije u slučaju da pokrene arbitražni postupak zbog kršenja ugovora Cefta od strane Prištine.

“Nema nikakvog ugovora o lobiranju. Oni su razgovarali o tome hoćemo li da pokrenemo arbitražni postupak protiv Prištine zbog uvođenja taksi Srbiji. I zbog toga su uzimali firmu čije je sedište inače u Briselu i Parizu, a ne u Vašingtonu. Nikakve to veze nema sa lobiranjem u Vašingtonu. Samo su počeli razgovori, nema nikakvog dogovora”, rekao je Vučić.

izvor: RTV