U Zrenjaninu održana promocija knjige Bore Otića “Šorom sredom, dvared”

U Zrenjaninu održana promocija knjige Bore Otića “Šorom sredom, dvared”

14/03/2019 0 Autor: V.D.

ZRENJANIN – 

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin održana je promocija knjige autora Bore Otića “Šorom sredom, dvared”. Otić je autor i urednik emisije “5kazanje” koja se 15 godina emituje na našem programu Radio-televizije Vojvodine i u samom je vrhu gledanosti.

Knjiga Bore Otića „Šorom sredom, dvared” pisana je arhaičnim jezikom, onim kojim se govori u delu Bačke koji se zove Šajkaška. U njoj su bajkovito i slikovito opisane naše naravi, prošlost, mentalitet, način života, običaji, smicalice, mitovi i legende sa ovih prostora.

“Pa mnogi su knjigu napisali u sebi ali nisu je štampali. Ja sam imao tu sreću da za razliku od njih štampam dve knjige, i to je druga sestra prve knjige. Prva se zove “Šorom sredom” druga “Šorom sredom dvared”, a pošto sam ja želeo da to bude triologija treća će se naravno zvati “Šorom sredom trired” jer četvorka na postoji u tom nizu. Mada kažu da postoji, ali znate kako ja to kažem, trired i još jedared.” I to je taj arhaični jezik koji ja negujem u tim pričama i na kraju ove druge knjige postoji rečnik mog zavičaja”, rekao je Bora Otić.

Na samoj promociji knjige bilo je i mnogo ljubitelja emisije Bore Otića, mada se u knjizi „Šorom sredom, dvared” ne nalaze priče iz „5kazanja”.

“Kao što vidite šarolika publika je ovde, ima nekoliko generacija i to je ona vrlina emisije “5kazanje”, koja je okupila nekoliko generacija i sve više mladih. Mladog čoveka ne možete da prevarite, starom još možemo da prodamo neku što kažu mladi foru, ali mladog čoveka ne možete prevariti i to je najveće priznanje koje emisija “5kazanje” ima, da je gledaju mladi i da uče iz nje”, dodao je Bora.

Knjiga na 240 strana baštini jezik sredine koji je u izumiranju, etnološki je bukvar i bogato je ilustrovana fotografijama koje pokazuju kako se nekada živelo, radilo, oblačilo i ponašalo ovde kod nas.

Štampanje knjige pomogli su Vlada Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

Izvor: RTV