Uskoro brži prelaz preko granice sa Mađarskom

Uskoro brži prelaz preko granice sa Mađarskom

15/03/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović razgovarala je danas u Beogradu s ministrom za inovacije Mađarske Laslo Palkovičem o tome kako da se ubrza prelaz preko granice, posebno putničkih i teretnih vozova, kao i o formiranju jednog graničnog prelaza.

Mihajlovićeva je istakla da je saradnja dve zemlje odlična u svim segmentima i da će se dve vlade potruditi da ubrzaju sve aktuelne projekte, od kojih je posebno značajna izgradnja brze pruge Beograd – Budimpešta.

Bajmok, 7. februara 2019.- Granicni prelaz Bajmok, jedan od osam izmedju Srbije i Madjarske, u ciju je rekonstrukciju po najvisim svetskim standardima ulozeno 2,1 milion evra, otvoren je danas. Ministar finansija Sinisa Mali porucio je da taj prelaz, izgradjen po najvisim standardina, pokazuje kakvu Srbiju zelimo da imamo. Svecanosti su prisustvovali sef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, pomocnik ministra ze evropske integracije Branko Budimir i direktor Uprave carina Milos Tomic. FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr

Najavila je da će se o svim projektima u oblasti saobraćaja i infrastrukture o kojima je danas bilo reči više razgovarati na zajedničkoj sednici vlada dve zemlje koja se očekuje u aprilu, kada će biti potpisani i neki sporazumi.

“Tema koja nas muči jesu zakrčenja na graničnim prelazima, odnosno zadržavanje ljudi i robe na granici, bilo da je u pitanju drumski ili železnički saobraćaj”, rekla je Mihajlovićeva novinarima nakon sastanka u Vladi Srbije.

Ministar Palkovič je kazao je da je postignut sporazum s ministarkom Mihajlović da se oformi radna grupa koja će raditi na rešavanju problema na graničnim prelazima, kako bi se trajno rešio taj problem.

Mihajlovićeva je istakla da je Srbija prethodnih godina sa svim susedima pokrenula razgovore kako da se ubrza prelaz preko granice.

“Radićemo zajedno na sporazumu. Ministar Palkovič je pokazao da je otvoren da pokušamo kada je reč o putničkom železničkom saobraćaju da u vozu vršimo granične preglede, kao i za teretni saobraćaj da pokušamo da imamo jedno granično mesto”, navela je Mihajlovićeva.

Kazala je da će se sada operativni timovi baviti time i izrazila uverenje da će vrlo brzo biti rezultata.

Zorana Mihajlović je kazala da su razgovarali i o pruzi Subotica – Segedin, na kojoj deo pruge treba da se rekonstruiše, a u manjem delu da se izgradi potpuno nova pruga.

Ona je zahvalila ministru Palkoviču što je došao na sastanak iako je u Mađarskoj državni praznik.

“Imamo zaista dobru saradnju, ne samo političku već i ekonomsku i dobre bilateralne odnose”, rekla je Mihajlović i naglasila da je saradnja sve bolja po svim parametrima.

Podsetila je da Srbija i Mađarska realizuju partnerski izuzetno važan projekat rekonstrukcije i izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta i da je to bila prva tema današnjeg sastanka.

“Jednako je bila važna i tema oko reke Tise, oko toga da ćemo se potruditi da tokom ove i delom naredne godine uradimo tehničko-projektnu dokumentaciju za povećanje kapaciteta prevodnice na Tisi, kako bi bolje iskoristili kapacitete i mogućnosti te reke”, naglasila je Mihajlovićeva.

Ministar Palkovič je, takođe, zahvalio ministarki Mihajlović na sastanku o saradnji u oblasti infrastrukture dve zemlje.

“Razgovarali smo o brzoj pruzi Beograd-Budimpešta koja je od velikog, rekao bih životnog, značaja za dve zemlje”, rekao je Palkovič.

Preneo je novinarima da je na sastanku obavestio ministarku Mihajlović da mađarska strana uskoro očekuje investiciono rešenja i ispunjenje kreditnih uslova za radove na toj pruzi.

“U aprilu će obe strane moći da daju odgovore u vezi sa izgradnjom ove pruge”, dodao je ministar.

Palkovič je kazao da je razgovarano o problemima u saobraćaju na graničnim prelazima, ali i novim graničnim prelazima koji treba da se otvore, i naglasio da ne postoje nikakva opravdanja da jedan autobus stoji 12 časova na graničnim prelazu i da ne može da bude pušten u drugu državu.

Kada je reč o vodnom saobraćaju, ministar je istakao da je Tisa zajednička reka koja mora više da bude uključena u vodni saobraćaj.

“Razgovarali smo i o tome kako da iskoristimo nove tehnologije u saobraćaju i uključimo električna vozila, koja se u Mađarskoj već uveliko koriste”, zaključio je Palkovič.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovao je i ambasador Mađarske Atila Pintar.

izvor: RTV