Vanredni izbori na severu Kosova i Metohije

Vanredni izbori na severu Kosova i Metohije

19/05/2019 0 Autor: V.D.

KOSOVSKA MITROVICA – 

Srpski član CIK-a Stevan Veselinovića rekao je da su jutros otvorena sva biračka mesta u četiri opštine na severu Kosova gde se održavaju izbori za gradonačelnike.

On je Tanjugu rekao da su prema informacijama koje ima sva biracka mesta otvorena u 7.00 sati, a da se još čeka izvestaj iz Leposavića, ali da je i tamo sve u redu, samo da izveštaj kasni.

Prema njegovim rečima, od jutros nije bilo nikavih problema na biračkim mestima.

Kosovska Mitrovica, 19. maja 2019.- U cetiri srpske opstine na severu Kosova danas se odrzavaju izbori za gradonacelnike. Gradonacelnici se 7.00 do 19.00 casova biraju u Leposavicu, Zubinom potoku, Zvecanu i severnoj Kosovskoj Mitrovici.FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ nr

Kaže i da je izborni materijal dostavljen na vreme svim birackim mestima, a da će CIK u toku dana odrzavati konferencije za novinare na kojima će saopštavati podatke o izlaznosti. .

Veselinović je naveo i da kosovska policijska sluzba obezbeđuje biracka mesta, a prema njegovim infirmacijama, pojacano je prisutvo kosovske policijske sluzbe na severu.

Kako je rekao, glasovi će se prebrojavati u biračkim mestima i biti dostavljeni opštinskim službenicima, a zatim CIK-u. Rezultati se ocekuju oko 22.00 časa, s obzirom na to da nema veliki broj glasaca.

Izbore na birackim mestima posmatraju predstavnici OEBS-a, evropskih ambasada, nevladine i političke organiozacije. U centru Kosovske Mitrovice već se okupioi veliki broj birača

koji ocekuju kandidata Srpske liste za gradonacelnika Gorana Rakića koji će glasati u Tehnickoj skoli u Mitrovici. Inače, na biračkim mestima nema gužvi, a prvi glasači uglavnom su strariji građani.

Biračka mesta na kojima se biraju gradonačelnici četiri opštine biće otvorena do 19.00 sati. Gradonačelnici se biraju u Leposaviću, Zubinom potoku, Zvečanu i severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Kandidat za gradonačelnika Leposavića iz Srpske liste je Zoran Todić, Zubinog Potoka – Srđan Vulović, Zvečana – Vučina Janković i Severne Mitrovice – Goran Rakić.

Na vanrednim izborima nastupiće i kandidati Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje. Glasa se na 87 biračkih mesta, a u okviru 44 biračka centra upisano je oko 58.000 registrovanih glasača.

Rakić: Ovi izbori znače opstanak, masovno izaći

Kandidat za gradonacelnika severnog dela Kosovske Mitrovice iz Srpske liste Goran Rakić glasao je jutros oko 8.15 sati u Tehničkoj školi u tom gradu.

Kosovska Mitrovica, 19. maja 2019.-Kandidat za gradonacelnika severne Kosovske Mitrovice Goran Rakic (D) glasa na izbornom mestu. U cetiri srpske opstine na severu Kosova danas se odrzavaju izbori za gradonacelnike. Gradonacelnici se 7.00 do 19.00 casova biraju u Leposavicu, Zubinom potoku, Zvecanu i severnoj Kosovskoj Mitrovici.FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ nr

“Obavili smo svoju građansku duznost. Građani Mitrovice su ozbiljno shvatili vaznost ne samo lokalnih izbora, već da oni predstavljaju referendum, i da za nas koji zivimo ovde znače opstanak i ostanak na ovim prostorima”, rekao je Rakić novinarima posle glasanja.

Rakić je pozvao građane da što masovnije izađu na biralista u toku dana.

“Pozivam sve građane, ne samo Mitrovice već i Zvecana, Zubinog potoka i Leposavića da izađu sa porodicama, komšijama, prijateljima i iskoriste svoje biracko pravo i jasno pokazu koliko je svima nama stalo do jedinstva, do zajednostva i koliko nam je stalo da ostanemo da zivimo na ovim prostorima”, poruičio je Rakić.

Aleksandar Sprić, presednik privremenog organa Kosovske Mitrovice rekao je novinarima da je danas oducujući dan za srpski narod, pogotovu u Kosovskoj Mitrovcici.

“Građani moraju da budu svesni ozbiljne situacije, imajući u vidu celokupne izazove koji dolaze iz Pristine. Jedinstveno i borbenim duhom moramo da iskazemo da zelimo da trajemo na ovim prostorima i da zelimo da sacuvamo institucije koje su važne za srpski narod”, rekao je Spirić.

On je izrazio želju da izborni proces protekne u redu i demokratskoj atmosferi.

Janković: Želimo da damo legitimitet timu za pregovore

U opštini Zvečan, jednoj od četiri na severu Kosova i Metohije u kojoj se danas biraju gradonačelnici glasanje protiče bez problema.

Biračka mesta su otvorena u 7.00 časova, a u Osnovnoj školi Vuk Karadžić jutros oko 8.30 časova glasao je kandidat za gradonačelnika Zvečana ispred Srpske liste Vučina Janković koji očekuje veliku izlaznost.

Navodeći da su izbori jako važni za opstanak srpskog naroda, te da su svaki izbori na KiM jako specifični i važni, Janković je kazao i da očekuje apsolutnu pobedu.

“Mislim da je narod jasno shvatio poruku da želimo da dokažemo Prištini i međunarodnoj zajednici koliko nas zaista ima na ovim terenima, a s druge strane, želimo da damo pun legitimitet našem pregovaračkom timu u Briselu”.

Prema njegovim rečima, biračka mesta su puna što pokazuje da su Srbi shvatili poruku jedinstva, sloge i zajedništva.

Raseljeni sa KiM iz Kraljeva krenuli na glasanje

Raseljeni sa Kosova i Metohije koji žive na području Kraljeva jutros su krenuli da glasaju na izborima za četiri opštine na KiM.

Kako prenosi regionalna RTV Kraljevo, oni su autobusima, kombijima i privatnim automobilima krenuli da ispune svoju građansku dužnost.

U pratnji raseljenih je i načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, koji je rekao da će raseljeni glasati u Leposaviću, Zubinom potoku i severnoj Kosovskoj Mitrovici.

On je naveo da na glasanje građani idu sa nekoliko autobusa ali i privatnim automobilima.

“Nadam se da ćemo odbraniti interese Srbije i dati podršku koju predsednik Aleksandar Vučić vodi u vezi Kosova i Metohije”, rekao je Simović.

izvor: RTV