Vranjanci pronašli Rusa koji je napustio fabriku i radnike u tom gradu, ista sudbina zadesila i pogon u Somboru

Vranjanci pronašli Rusa koji je napustio fabriku i radnike u tom gradu, ista sudbina zadesila i pogon u Somboru

26/05/2019 0 Autor: V.D.

VRANJE, SOMBOR – 

Postoji realna mogućnost da kompletna fabrika nameštaja u Vranju “Spilit” bude prodata, a proizvodnja ponovo pokrenuta, pišu “Večernje novosti”. Nakon što je u Vranju bez posla ostalo 400 radnika “Spilita” ista sudbina je zadesila i desetostruko manji broj njihovih kolega po poslodavcu, koji su od nedavno radili u zakupljenim halama nekadašnje somborske fabrike “Zastava specijalni automobili”, objavio je novosadski “Dnevnik” pre dva dana.

Nakon što su vlasnici i rukovodstvo fabrike pre nekoliko dana iznenada nestali, ostavljajući oko 400 radnika proizvodnje na cedilu, kao i mnogobrojne kupce nameštaja iz prodavnica “Nefa”, situacija bi, kako navodi beogradski dnevnik, mogla da se promeni.

Prema informacijama lista, još u petak popodne je rukovodstvo grada Vranja uspelo da posle bezuspešnih pokušaja, stupi u kontakt sa ruskim vlasnikom Andrejom Hodasovičem, koji je čelnike grada obavestio da ima želju i nameru da proda fabriku.

Kako pišu “Novosti”, on je, na pitanje zašto je preko noći napustio kompaniju, odgovorio da je bio nezadovoljan menadžmentom i robom.

U razgovoru sa čelnicima grada je istakao i da je posao u poslednje vreme išao loše zbog nezadovoljavajućeg kvaliteta proizvoda, što su potvrđivale česte reklamacije i zbog čega je trpeo biznis, navode “Novosti”.

S druge strane, kako piše list, radnici tvrde da su imali puno posla, da gotovo niko nije koristio godišnji odmor, kao i da su proizvodili robu, ne samo za srpsko tržište, već i za BiH, Severnu Makedoniju i Sloveniju.

Prošle godine po istom receptu iz Sombora netragom nestali i braunfild investitori iz Bangladeša
“Spilit” nije prva fabrika za koju je početak rada u praznim halama “Zastava-specijalni automobili” značio ujedno i neslavan kraj, nakon čega su kratkih rukava, po pravilu, ostajali radnici. Prošle godine su isto tako netragom nestali i braunfild investitori “Pritit sveters” iz Bangladeša, čiji je pogon započeo ali i brzo prekinuo proizvodnju trikotaže, nakon čega je stotinak radnika ostalo uskraćeno za nekoliko zarada.Pogon “Spilita” u Somboru je otvoren nedavno, tačnije 18. marta ove godine, a kako se nezvanično moglo saznati i tako kratkotrajni boravak ove firme u Somboru obeležen je velikom fluktuacijom radne snage, koja je bez izuzetka sklapala jednomesečne ugovore o radu. Kako je jedan od pravnih osnova za bilo kakvu državnu subvenciju namenjenu programima podsticanja zapošljavanja, angažovanje radnika posredstvom NSZ i to na neodređeno vreme, državni budžet najverovatnije nije oštećen propašću ove somborske fabrike.

“Iako je bilo reči da su Rusi odneli mašine, tvrdim da nisu. Proizvodnja može odmah da se ponovo pokrene. Mi verujemo da će se to i desiti. Spremni smo da danonoćno dežuramo kako se neko ne bi usudio da odnese repromaterijal ili mašine. Međutim, uverili su nas da je obezbeđenje u stalnom kontaktu sa policijom i da nema potrebe da radnici brinu o imovini”, rekao je za “Novosti” jedan od majstora sa proizvodne linije.

I pogon “Spilita” u Somboru, otvoren 18. marta ove godine,  zatvoren

Po istom scenariju kao u Vranju, kompanija koja, makar po podacima sa kompanijskog sajta, radi u sklopu tamošnje “Nefa group”, i u Somboru je bez ikakvog dodatnog obrazloženja samo obavestila trenutno zaposlene radnike da nema više potrebe za njihovim angažovanjem, pa se tako od pre nekoliko dana niko u zakupljenim halama ne pojavljuje, niti se direktor ovog pogona Marijan Bogdanović javlja na mobilni telefon.

Prema rečima pojedinih radnika, koji su inače dobijali ugovore o radu oročene na po svega jedan mesec, poslodavac je i njima ostao dužan jednu zaradu, ali pošto su u međuvremenu i zvanično odjavljeni, glavna briga im je da pronađu novi posao, bez velike nade da će do, ionako mizerne, jednomesečne zarade u somborskom “Spilitu” ikada doći. Kako se radilo o pogonu za sklapanje gotovih panela nameštaja koji su stizali upravo iz Vranja, prilikom čega je korišćen samo osnovni ručni alat, gašenje somborskog pogona nije privuklo veću pažnju demontažom mašina kojih nije ni bilo u zakupljenim halama.

izvor: RTV