Zbog kiše i hladnog vremena slabiji rod, a cene više?

Zbog kiše i hladnog vremena slabiji rod, a cene više?

01/06/2019 0 Autor: V.D.

NOVI SAD – 

Hladni i kišoviti dani, koji su se u kontinuitetu zaređali od 10.aprila, značajno su uticali na veliki broj poljoprivrednih vrsta, pre svega na prolazak pojedinih faza njihovog rasta i razvića, kao i na pojave prouzrokovača bolesti.

Za samo 24 sata, na području Vojvodine palo je onoliko kiše koliko bi u inače palo u toku tri četvrtine meseca. Zbog vremenskih uslova, posledice ove godine osetiće paprika, paradajz, krastavac, dinje, lubenice, maline… Ipak, određenim povrtarskim vrstama odgovaraju obilne padavine i relativno niska temperatura u jutarnjim časovima, te proizvođači istih neće imati problema, istakao je profesor Poljoprivrednog fakulteta Žarko Ilin.

Jagodina, 15. maja 2019.- Kisa u Jagodini i Pomoravlju ne pada od nocas, reke su u koritima, ali po zasejanim njivama, kukuruzom i psenicom leze velike kolicine vode.Trebace nekoliko dana, pod pretpostavkom da kisa nece vise padati, da se voda povuce, a tomo gde je lezala, biljke ce biti zute i sporo ce se oporavljati, rekli su jutros Tanjugu strucni savetodavci za ratarstvo u Jagodini. FOTO TANJUG/ DUSAN ANICIC/ nr

Količina od oko 200.00 tona ukupnog voća u našoj zemlji biće smanjena zbog grada i kiše, kaže profesor Poljoprivrednog fakulteta Zoran Keserović.

Stručnjaci ističu da do značajnijih nestašica voća i povrća neće doći, ali će smanjenje njihovog broja svakako uticati na njihovu cenu, a samim tim i na džepove kupaca. Takođe, troškovi finansijskih ulaganja će se povećati, posebno kada se radi o zaštiti bilja.

Pored određenih vrsta voća i povrća, padavine i niska temperatura ne odgovaraju ni poljoprivrednim usevima, posebno pšenici, kukuruzu i uljanoj repici, dok mnogo vlage odgovara soji, suncokretu i šećernoj repi. Otkada postoje merenja pa do danas, u našoj zemlji najveća dnevna količina padavina registrovana je 10. oktobra 1955. , u Negotinu – 211,1 milimetara po kvadratnom metru, dok je nakišovitija godina bila 1937. kada je izmereno čak 1324,5 milimetara padavina u Loznici.

izvor: RTV